ARAŞTIRMA HAKKINDA

Türkiye’deki yazılı basının büyük çoğunluğunu yerelde faaliyet gösteren medya kurumları oluşturuyor. İletişim, haber alma/verme ve ifade özgürlüğünün yerel ölçekteki temel uygulayıcıları olarak,  bu medya kuruluşları aynı zamanda yerelde demokrasi ve insan haklarının denetimi açısından da kilit bir rol oynuyor. Sektör içerisindeki geniş kapsamı ve yerelde demokrasi açısından taşıdığı bu kritik öneme rağmen Türkiye’de yerel medyanın güncel koşullarını ortaya koyan kapsamlı bir durum tespit  çalışması bulunmuyor. Bu bakımdan, Türkiye’de yerel medyaya dair temel verileri oluşturan kurum sayısı, yayın mecraları ve türleri, yayın periyod ve içerikleri, yerelde çalışan gazeteci sayısı gibi demografik özelliklere dair bilinenler kısıtlı kalıyor.  Bu eksiklikten yola çıkarak, Yerel Medya Veri Tabanı Araştırma projesi ile, Türkiye’de yerel medyanın güncel koşullarını inceleyen kapsamlı bir durum tespit ve izleme araştırması gerçekleştirdik.

Türkiye’de yerel medyayı odağa alan ilk census araştırmasını oluşturan bu çalışmada,  81 ilde faaliyet gösteren tüm yerel kurumları ve bu kurumlara dair temel demografik verileri tespit etmeyi hedefledik. Temmuz 2020 ve Şubat 2021 tarihleri arasında 8 ay boyunca yürütülen proje kapsamında yöntem olarak birbirini destekleyen ve iki etaptan oluşan karma bir araştırma metodolojisi uygulandı. İlk etapta, Türkiye’deki yerel medya uzayına dair referans teşkil eden mevcut kurumların saptanması için güncelde var olan tüm veritabanları ve basın listeleri incelendi, il bazlı özel web taramaları yürütüldü. Yürütülen bu detaylı masa başı tarama sonucunda  yerel medyada faaliyet gösteren 3240 yerel kurum olduğu belirlendi. Araştırmanın ikinci etabında ise masabaşı tarama esnasında elde edilen verilerin teyidi ve taramada ulaşılamayan verilerin toplanması için kapsamlı bir saha araştırması yürütüldü ve 1222 yerel medya kurumu ile anket gerçekleştirildi. Proje kapsamında elde edilen verilerin analizi ve ulaşılan bulgular doğrultusunda Türkiye'de yerel medyanın güncel durumunu ve demografik profilini ortaya koyan  "Yerel Medya Veri Tabanı Araştırma Raporu" oluşturuldu.

Yürüttüğümüz bu çalışma ile, yerel medya kurumlarının içinden geçtiği hayatta kalma mücadelesini ve yerelde basın özgürlüğü önündeki engellerin görünürlük kazanmasını amaçlıyoruz. Bu çerçevede, Yerel Medya Veri Tabanı Araştırması ile ilk adımını attığımız "Türkiye’de Yerel Medyayı Anlamak" araştırma serisi yerel gazetecilerin karşılaştıkları mesleki sorun ve engelleri derinden inceleyen kantitatif  bir  saha araştırması ile devam edecek.

Yerel Medya Veri Tabanı Araştırması’nın gerçekleştirilmesine katkı sağlayan:

  • Araştırmanın masabaşı tarama ve saha araştırması sürecini destekleyen ETKİNİZ AB Programı ve program ekibine,
  • Araştırmanın tasarım ve masabaşı tasarım sürecine destek veren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)’ye,
  • Araştırmanın masabaşı tarama sürecine veri platformlarını paylaşarak katkıda bulunan Faselis platformu ve kurucusu Aydın Sun’a,
  • Araştırmanın teyit sürecine destek veren gazeteciler Salim Büyükkaya, Güven Boğa, Demet Aran, Cevriye Çoşkun, Pınar Bilir, Lokman Erdoğan, Uğur Akagündüz, Yeşim Özdemir, Jiyan Jin, Asya Yaşarikiz, Selma Kara, Zeliha Yalçın Aksan, Özlem Dikmen ve Bekir Güneş’e

teşekkürlerimizi sunuyoruz.